A hársméz a mézfajták egyik legértékesebb képviselője, amelyet a hársfa illatos, fehér vagy halványsárga virágaiból gyűjtenek. Színe világos, enyhén zöldes árnyalattal, idővel sárgás vagy borostyánszínűvé válik. Íze kellemesen édes, jellegzetes, finom mentás és virágos jegyekkel, utóíze kissé kesernyés lehet. A hársméz illata intenzív, emlékeztet a hársfa virágának édeskés aromájára.
Ez a méz gazdag természetes összetevőkben, többek között illóolajokban, flavonoidokban és antioxidánsokban. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása miatt régóta alkalmazzák a népi gyógyászatban különféle megfázásos és légúti megbetegedések kezelésére. Nyugtató hatása közismert: segíthet enyhíteni a stresszt, elősegíti a pihentető alvást, és enyhíti a szorongást. Gyakran ajánlják köhögéscsillapítóként, torokfájásra és hörghurut esetén is.
A hársméz fogyasztása erősíti az immunrendszert, segíthet a megfázás megelőzésében és kezelésében, valamint támogathatja a szervezet természetes védekező képességét. Mivel enyhe hashajtó hatással is bírhat, emésztési problémákra is ajánlott. Fogyasztása javasolt magában, teában vagy egyéb ételek kísérőjeként, de sütéshez-főzéshez is felhasználható.
Összefoglalva a hársméz nemcsak finom, hanem egészségügyi előnyei miatt is értékes választás, különösen a hidegebb hónapokban, amikor a szervezetnek több támogatásra van szüksége.